Táboroztató felnőttek

A BOTT szervezésében és lebonyolításban általában 20-25 felnőtt vesz részt, mindenki szabadidejében (a dolgozók éves rendes szabadságuk terhére), ellenszolgáltatás nélkül, a természetvédelem, a környezeti nevelés iránti elkötelezettségből. Többen közülük gyermekként részt vett a BOTTban. Van közöttünk (a teljesség igénye nélkül) egyetemista, tanár, biológus, erdész, geológus, természetvédelmi őr, repülőgépszerelő is.

batori akos

A táborral 2003-ban, 11 évesen ismerkedtem meg. Nagyon szimpatikus volt az egész, de a végső lökést mégiscsak az adta meg a jelentkezéshez, mikor megláttam a következőt a tájékoztatón, a délutáni programok között: „foci a réten".

Mai fejjel azt mondhatom, nagyon jó döntés volt jelentkezni, hiszen azonnal beleszerettem az egészbe, és nem telik el év anélkül, hogy ne mennék fel imádott rétünkre, akár csak egy napra.

2010-ben csatlakoztam a felnőtt stábhoz, azóta mint csoportvezető működök a BOTT-ban, és szívesen kapom elő a gitáromat esténként a tábortűz körül egy közös énekléshez.

Jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója vagyok Turizmus-Vendéglátás szakon.

Házi Judit

A BOTT botanika programján kívül egész évben növényekkel foglalkozom, jelenleg az Állatorvostudományi Egyetemen tanítok növénytant. A délelőtti programokon igyekszem minél több érdekes növényfajt megmutatni, lágyszárúakat és fásszárúakat egyaránt. Beszélgetünk a védett növényekről, a mérgező és gyógynövényekről, megtanuljuk felismerni azokat eredeti élőhelyükön. Kipróbáljuk, hogy a gyíkfűvel tényleg gyorsabban lehet-e futni, és hogy milyen illata van az erdei gyömbérgyökérnek.

Az első BOTT óta táborozom és táboroztatok, Horváth Balázs hívott meg, hogy lehetne gyerekeknek növényekről beszélni, azóta is ezt a délelőtti programot viszem. Gimnazistaként kezdtem táborba járni, innen egy réttel föntebb, a Kormos-forrásnál volt a híres „Nyíri Pisti féle Nagytábor”. Majdnem ilyen régóta kutatok a Cserhátban, felhagyott szőlők növényeivel foglalkozom, főleg egy nagyon érdekes pázsitfű fajjal, a siskanádtippannal. Aki évközben is szeretne növényeket tanulni és nem riad vissza egy kis terepmunkától, az keressen bátran emailben vagy a Facebookon.

Ghymessy Attila Természetjárás szakvezető, kiscsoportvezető, favágó, tűzgyújtó, mindenes.

Horvath BalázsGyűrűző

kemenes anna

Egészen kis korom óta vonz a természet. A táborral 2007-ben találkoztam, Nagyon örültem, hogy nem ez volt az utolsó lehetőségem, így követhező évben még egyszer eltöltehettem két hetet a réten. Miután elballagtam, néhány évig csak látogatóként, majd 2012-től, mint a felnőtt csapat tagja, segítőként veszem ki a részem a táborból. Előbb gyűrűzősegéd, konyhás, tavaly pedig csoportvezető voltam.

Évek óta nem tudom elképzelni a nyaramat anélkül, hogy ne töltenék két hetet a Börzsönyben, sátorban, gyerekekkel, kinn a természetben.

A tábornak meghatározó szerepe volt a pályaválasztásban is. Jelenleg az ELTE Természettudományi Karán, biológia-földrajz szakos tanárnak készülök.

kohler artur Véletlenül keveredtem a táborba, valójában lényegtelen, hogy hogyan, és hogy mikor, az meg már az idők homályába vész. Kriván Ági ezt kihasználva akkor megkérdezte, hogy nem vállalnám-e el azt a geológiai szakmai programot, amit addig ő tartott. A lehetőségtől megszédülve igent mondtam, de lehet, hogy csak bólintottam, és egy pár éves szünet közbeiktatásával azóta is nekem jut ez a megtiszteltetés. Most már a saját csemetéimet is kezdem ideszoktatni, mert ez jó.

Koroknai ArtúrGyűrűzősegéd

Sára2010-ben érkeztem először a táborba gyerekként, miután a nővéremtől egy teljes éven át hallgathattam az élménybeszámolót az előző évi táboráról. Az én lelkesedésem sem volt kisebb az első táborom után, sőt, teljesen beleszerettem a táborrétbe, és mindabba, amit ez a hely és a tábor magával hordoz. 2015 óta van szerencsém "felnőttként" részt venni a tábor életében, hol konyhásként, hol csoportvezetőként. A lelkesedésem és tábor iránti szeretetem pedig minden évvel csak növekszik!

Pesti Pál Konyhás, mindenes

Prohászka Viola Gyűrűző

Tarjan Ambrus 1998-ban végeztem az ELTE Tanárképző Főiskoláján, biológia és földrajz szakon. Azóta tanítok a szentendrei Szent András Általános Iskolában. A Börzsönyi Természetvédelmi Táborban (BTT) 1986-ban, hatodikosként jártam először. Első nap haza akartam menni. Második nap Brellos Tamással felmentünk a Csóványosra. Azóta kötődöm a táborokhoz. Biztos vagyok benne, hogy más ember lennék, ha mindez nem történik meg. Kezdettől részt vettem a BOTT szervezésében, voltam már szakvezető és csoportvezető, évek óta táborvezető is vagyok.

Tóth NorbiElső és legmeghatározóbb élményeimet a táborral kapcsolatban már felnőttként szereztem, de ez mit sem csökkentett értékéből. Az első táborom alatt, ahol kiscsoportvezetőként tevékenykedhettem, a lurkóimmal együtt én is rengeteg új ismeretet szereztem, és egy olyan szintű átváltozáson mentem keresztül, aminek hatására egészen más emberként tértem haza a tábor két hete után, mint amilyen azelőtt voltam. Ez az élmény hatására, és a többi táboroztató önfeláldozó munkája láttán a mai napra teljesen beleszerettem a táboroztatásba, a táborunkba, és abba, amit ő képvisel. A mai napig is kiscsoportvezető vagyok, illetve igyekszem a tábort érintő technikai problémákat orvosolni, legyen az vízvezeték-szerelés, autószerelés vagy ácsolás-barkácsolás. Civilben repülőgép szerelő vagyok, de amint tudok, kieresztem magam a természetbe, táboros kirándulások vagy csak egy kellemes séta kapcsán.

Tóvári Gergő Kiscsoportvezető

Varga Peti Gyűrűzősegéd

Wiesner Gyorgyi

Gyerekként, a BTT-ben "fertőződtem meg" a táborozhatnékkal, a III. BOTT óta pedig  táboroztatóként taposom a rét füvét. Bár tájépítész és térinformatikus végzettségem nem közvetlenül kötődik a tábor tematikájához, azért szerencsére mindig sikerül kitalálni valamit, amivel hozzájárulhatok a tábor életéhez: voltam kiscsoportvezető, majd szakvezetőként erdészet és madarászat programot tartottam. Az utóbbi években a terepökológia programot vezetem.

Hobbim az agility és a vadászkutyázás - utóbbit délutáni program keretében prezentáljuk a kutyáimmal: korábban Vackorral, most pedig Lego nevű golden retrieveremmel.

erdeszet logo

Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészete a helyszín biztosításával támogatja táborunkat.