A Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT) 1994-ben kezdte meg működését. 50 gyereket tudunk fogadni a Börzsönyben, Királyrét mellett található Bajdázói-réten. A gyerekeket már felépített sátortábor fogadja, egy hideg-meleg vizes zuhanyzóval, konyhasátorral, nagy ebédlősátorral. A lakósátrakban hármasával alszanak a gyerekek, polifoamot is biztosítunk, így csak hálózsákot kell hozniuk. Hideg reggelit, meleg ebédet és vacsorát biztosítunk.

A táborok célja, hogy megismertessük a gyerekeket a természet érdekességeivel, szépségeivel, védelmének módszereivel. Azt szeretnénk, ha ennek nyomán felismernék a természet- és környezetvédelem szükségességét, és ezekben mindennapjaikban is tevékenyen részt vennének. Törekvéseink eredményességét mutatja, hogy sok egykori táborozónk választott természettudományos, természetvédelemmel, erdőgazdálkodással kapcsolatos szakmát, és sokan közülük szakvezetőként dolgoznak a táborokban.

Céljaink megvalósításának legfontosabb alapja, hogy a terepen, szó szerint kézzel foghatóan mutatjuk be a gyerekeknek az élőlényeket és az élettelen környezet elemeit. Délelőttönként kb. 10 fős csoportokba osztva, kisebb (pár km-es) kirándulásokat tesznek a gyerekek csoportvezetőjük kíséretében. Ezeken a sétákon szakvezető irányításával ismerkednek a kőzetekkel, ásványokkal, növényekkel, madarakkal, a vizek élővilágával és kémiájával, rovarokkal, az erdészek munkájával, az ökológia tudományának alapjaival. Minden csoport két napon át részt vesz a táborainkban folyó madárgyűrűzésben, miközben segítik a tábor működését is.

Délutánonként előadásokat tartanak saját vagy meghívott szakemberek (pl. méhész, vadbiológus, állatorvos, csillagász, gombász), kézműves foglalkozásokat, versenyeket, vetélkedőket, számháborút rendezünk, lehet focizni, röplabdázni, társasjátékozni. Egy szombat délután felmérjük Szokolya molnár- és füstifecske állományát, ezzel a gyerekek részesei egy 1994 óta folyó monitoring programnak, amely értékes adatsort biztosít a két madárfaj helyzetének megítéléséhez. Este a tábortűzhöz várjuk a gyerekeket. Az utolsó előtti nap délelőttjén akadályversenyen mérhetik össze a csoportok a táborban szerzett tudásukat.

 

program 2014

2014-es tábori program

erdeszet logo

Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészete a helyszín biztosításával támogatja táborunkat.